VEST: Odbojkašice Jedinstva savladale su u trećoj utakmici finala plejofa Tent rezultatom 3:0 i osvojile titulu šampiona Srbije! • U toku rekonstrukcija asfalta u centru Stare Pazove: Biće gužve u centru narednih desetak dana • Zbog izmeštanja vodovodnih cevi u sklopu rekonstrukcije centra Stare Pazova slabiji pritisak u slavinama kod domaćinstava u okolini centra • U opštini Stara Pazova od početka godine vatrogasci intervenisali gotovo 60 puta • U subotu festival "Vojvođanska tradicija" u Novim Banovcima • U petak otvaranje 10. Vaskršnje izložbe u Novoj Pazovi • U subotu, 27.04. akcija dobrovoljnog davanja krvi u Staroj Pazovi • U nedelju 23. ribolovački Sabor u Novoj Pazovi PU • "Radost" iz Novih Banovaca dobitnik prestižne povelje Dositej Obradović • Odbojkašice Jedinstva ponovo pobedile TENT, u sredu meč lopta za titulu! • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 31.01.2022.
DAN BORBE PROTIV DUVANSKOG DIMA: "Nikotin je u smislu zavisnosti odmah iza heroina" - ističu stručnjaci

U Srbiji, zbog korišćenja duvana godišnje prevremeno umre 15.000 ljudi. Ove godine 31. januar, Nacionalni dan bez duvana u Srbiji obeležava se pod sloganom: "365 dana bez duvana".


Pored ukazivanja na štetne efekte upotrebe duvana i duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu, posebno se naglašava značaj prestanka pušenja što je i tema ovogodišnje kampanje. 


Upotreba duvana povezana je sa povećanim rizikom obolevanja i umiranja od bolesti organa za disanje, bolesti srca i krvnih sudova, brojnih malignih i drugih oboljenja. Zavisnost od duvana je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti SZO (MKB 10). Prema statistikama veća upotreba duvana je u zemljama, koje su manje razvijene a u Srbiji  puši 36 odsto odraslog stanovništva.  


Pre 18 godina je Nebojša Grbić iz Nove Pazove jedne večeri odlučio da ostavi cigarete.  Kada je shvatio da tog dana baca treću praznu kutiju od cigareta, jednostavno je rekao  sebi da od sutra prestaje sa ovom lošom navikom:


Kada sam uveče ukapirao da je to mnogo, rekao sam da od narednog jutra više neću pušiti. Pokušavao sam i ranije da ostavim cigare ali sam ovom prilikom bio uveren da neću više nikada zapaliti“ – kaže Nebojša Grbić.


Nije toliko razmišljao o novcu koji uzaludno baca, već više o svom zdravlju.  Takođe je primetio da mu cigarete smetaju dok radi, jer je kao privatni preduzetnik uvek imao dovoljno posla:


Dolazio sam u situaciju da mi se jedna cigara dimi u pepeljari a jedna u ustima. I radim sa tom cigarom dok mi ide dim u oči…” – opisuje tu apsurdnu situaciju naš sagovornik.   


Od oko 7000 čestica u duvanu, od 250 veoma štetnih po zdravlje od toga 70 izaziva maligna oboljenja. Zbog već postojećih hroničnih oboljenja, i samo lečenje pušača koji obole od Kovida 19, može da bude složenije i teže jer duvan ostavlja posledice na plućima. Pušači prinose svoje prste usnama tako da su izloženi direktnom prenosu virusa, što je dodatna opasnost u pandemiji:


Pluća su prvi filter kroz koji prolazi vazduh kada ulazi u naše telo it u se najviše tih čestica zadržava” – kaže dr Oleg Benka, doktor medicine iz Stare Pazove.  “Zato najčešća hronična oboljenja koja postoje kod pluća su astma, bronhitis, emfizem pluća, opstruktivna bolest pluća čine da su ona jedan od najranjivijih organa kada su u pitanju respirativni virusi pa među njima i kovid 19”.       


Na hronična oboljenja utiče i pasivno pušenje,  što znači udisanje duvanskog dima ukoliko se nalazimo pored osobe koja puši ili u prostoriji gde je ona boravila. Pušenje je socijalni problem i bolest zavisnosti:   


Smatra se da je nikotin druga supstanca po redu u smislu zavisnosti odmah nakon heroina” – ističe Dr Benka


Odvikavanje je moguće kažu lekari, pri čemu je presudna jaka volja, a u suprotnom treba se profesionalnim institucijama koje se time bave. Najpoznatija kod nas je bolnica u Drajzerovoj ulici u Beogradu.


VIDEO: Pogledajte šta o ostavljanju cigareta kaže naš sugrađanin a šta doktor: