(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U sredu ispiranje vodovodne mreže u Belegišu od 8 do 17 časova • 26. i 27. maja obuke za početnike u biznisu u Inovacionom start up centru • Na smotri amaterskog pozorišta u Bačkoj Palanci našu opštinu predstavljaju amateri iz Nove Pazove • "Gastro Srem" dobitnik priznanja "Najbolje iz Vojvodine" • Cena vozne karte nakon 31.05. se neće menjati za one koji vozom idu na posao • FUDBAL: Pobeda Omladinca, poraz Feniksa 1995 i remi za Jedinstvo • VREME: Sunčano, temperatura od 12 do 28 stepena • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545
Ekonomija 20.01.2022.
Stara Pazova
Pšenica u fazi bokorenja, u dobrom stanju

Pšenica posejana u optimalnom roku, od 10. do 20. oktobra, dobro je ušla u zimu. 


Nalazi u fazi bokorenja i to je stanje kada je ona najotpornija na niske temperature i za sada nema vidnih znakova oštećenja, jer njena sadašnja kondicija najviše zavisi od vremena setve, koja je u staropazovačkom ataru   prošle jeseni završena u optimalnom agrotehničkom roku. 


Na teritoriji staropazovačke opštine nalazi se na 5800 hektara, od toga 2300 pripada poljoprivrednim preduzećima i zadrugama a u individualnom sektoru 3500 hektara.  


Ječam, raž i uljana repica, koje su takođe posejani u optimalnom roku nalaze se isto u dobrom stanju. 


Na  većini parcela je jesenas rađena zaštita od glodara, a  tamo gde tada  nije bilo potrebe za ovim tretmanom,  sada je primetno otvaranje aktivnih rupa. Poljski miševi mogu načiniti ogromnu štetu i zato je savet da se uradi kontrola, treba obići njive a sa tretmanom protiv glodara sačekati stabilno vreme, ili duži suvi period, ili više hladnih dana, kaže  Irena Ninković, zaštitar bilja u staropazovačkom Delta agraru.


U narednom periodu sledi i prihrana. Ko se opredelio za ureu trebalo bi da to uradi već krajem januara, čim se steknu uslovi, dok prihrana  anom ili drugim đubrivom sledi  malo kasnije. Prva prihrana se savetuje u fazi bokorenja a druga u fazi vlatanja.