(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U sredu ispiranje vodovodne mreže u Belegišu od 8 do 17 časova • 26. i 27. maja obuke za početnike u biznisu u Inovacionom start up centru • Na smotri amaterskog pozorišta u Bačkoj Palanci našu opštinu predstavljaju amateri iz Nove Pazove • "Gastro Srem" dobitnik priznanja "Najbolje iz Vojvodine" • Cena vozne karte nakon 31.05. se neće menjati za one koji vozom idu na posao • FUDBAL: Pobeda Omladinca, poraz Feniksa 1995 i remi za Jedinstvo • VREME: Sunčano, temperatura od 12 do 28 stepena • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545
Info 04.01.2022.
Stara Pazova
NEMAČKA POČINJE SA EKSPLOATACIJOM LITIJUMA U DOLINI RAJNE

Kompanija “Vulcan Energy Resource” koja se bavi iskopavanjem litijuma dobila je pet novih dozvola za istraživanje geotermalne energije i litijuma u Nemačkoj, navodi portal gradskeinfo. rs


Dozvole koje je dobio “Vulcan” pokrivaju 325 kilometara kvadratnih u predelu doline reke Rajne, čime je prostor za čiju upotrebu ova kompanija ima dozvolu povećan na preko 1.000 kvadratnih kilometara, navodi Rojters.


“Vulcan Energy Resource” snabdeva proizvođače kao što su Folksvagen, Reno i Stelantis.


Ova nemačko-australijska kompanija želi da započne komercijalnu proizvodnju litijuma do 2024. godine oslanjajući se na rast potražnje za ovim materijalom koji se koristi u baterijama za električne automobile.


Zbog svog velikog značaja litijum se u naučnim krugovima naziva i “belo zlato”.


“Naša misija je da izgradimo vrednost za akcionare i da imamo dekarbonizujući efekat na lanac snabdevanja litijumom za baterije električnih automobila, i proizvodnju energije u Evropi”, rekao je Horst Krojter, menadžer kompanije “Vulcan Energy Resource”.


Jedan od ciljeva ove kompanije je da potpuno ekološki bezbedno komercijalno proizvode litijum, bez štetnih gasova i otpada, navodi se na njihovom sajtu.


Geotermalni litijum iz doline reke Rajne, blizu granice Francuske i Nemačke, privukao je interesovanje i ostalih kompanija, među kojima su i Mercedes, kao i Be-Em-Ve. (foto: Wikimedia Commons/Yo-Co-Man)