(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: COVID 19: Za 24 sata novih 70 registrovanih zaraženih u našoj opštini, trenutno je 496 aktivna slučaja • SEDNICA SO STARA PAZOVA: Usvojeni rebalansi Javnih preduzeća i ustanova, Milica Jelenić nova direktorka "Urbanizma" • LIDL otvara novu prodavnicu u Novoj Pazovi • Biblioteka ograničila radno vreme do 18 časova • Crveni krst opštine Stara Pazova obeležava Dan borbe protiv SIDE • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, najviša dnevna temperatura do 6 stepeni.
Kultura 21.10.2020.
Stara Pazova
Otvorene postavke u renoviranoj spomen - kući Janka Čmelika

U Staroj Pazovi, u Zavičajnoj kući narodnog heroja Janka Čmelika danas je otvorena etnološka izložba pod nazivom „250 godina dolaska Slovaka u Staru Pazovu”.

U objektu se nalazi etnološka postavka vezana za život staropazovačkih Slovaka, ali i Srba starosedelaca, kao i postavka vezana za narodnooslobodilačku borbu i život Janka Čmelika.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja a zahvaljujući Turističkoj organizaciji opštine Stara Pazova u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Rumi, ovaj objekat je u prethodnom periodu uređen, o čemu su govorile Branislava Konjević, direktorka Zavičajnog muzeja u Rumi i Dušanka Stanković iz Zavoda za zaštitu spomenika Sremska Mitrovica.

Događaju su prisustvovali brojni gosti a u muzičkom programu su učestvovali članovi narodnog orkestra i solo pevači Društva koji nosi ime narodnog heroja. Članice Udruženja žena iz ovog Društva su prezentovale ručne radove i tradicionalno jelo – nadlacke.

Prema rečima Dragane Zorić Stanojković, direktorke TO Opštine Stara Pazova, Spomen kuća zvanično ulazi u turističku ponudu opštine, ali za sada će se otvarati samo za najavljene organizovane posete.