(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: COVID 19: Za 24 sata novih 70 registrovanih zaraženih u našoj opštini, trenutno je 496 aktivna slučaja • SEDNICA SO STARA PAZOVA: Usvojeni rebalansi Javnih preduzeća i ustanova, Milica Jelenić nova direktorka "Urbanizma" • LIDL otvara novu prodavnicu u Novoj Pazovi • Biblioteka ograničila radno vreme do 18 časova • Crveni krst opštine Stara Pazova obeležava Dan borbe protiv SIDE • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, najviša dnevna temperatura do 6 stepeni.
Kultura 28.09.2020.
Stara Pazova
Jubilej 70. godina od smrti Vladimira Hurbana Vladimirova

Danas se navršava tačno 70 godina od smrti Vladimira Hurbana Vladimirova, sveštenika slovačke evangeličke crkve, pisca, novinara, pokretača kulturnih aktivnosti, društvenog života i razvoja Stare Pazove.

Rođen je 4. avgusta 1884. godine kao Vladimir Konstantin Hurban u Staroj Pazovi u svešteničkoj porodici, gde je i počelo njegovo obrazovanje zajedno sa sestrom Ljudmilom.

Ceo život je proveo u svom rodnom mestu kao sveštenik, koji je istovremeno mnogo pisao. Autor je preko 70 objavljenih drama, od kojih se mnoge i danas igraju na scenama.

Staropazovačko pozorište koje nosi njegovo ime na svom repertoaru trenutno ima predstavu "Tamo daleko", rađenu po njegovom tekstu "Milica Nikolić" a u saradnji sa sremskomitrovačkim pozorištem, i do kraja godine bi trebalo da se ponovo igra u oba mesta.

Nekoliko jednočinki za najmlađe snimljeno je u saradnji sa Narodnom bilbliotekom „Dositej Obradović“ a oko 30 radio drama rađeno članovi VHV pozorišta su radili u sradnji sa RTV Stara Pazova.

Ostale planirane aktivnosti za obeležavanje jubileja su odložene za sledeću godinu.

Jedna ulica u Staroj Pazovi nosi ime Vladimira Hurbana Vladimirova, koji je sahranjen na staropazovačkom groblju u porodičnoj grobnici a postoji inicijativa da mu se ispred parohijskog doma postavi spomenik.