(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Na humanitarnom bazaru u Novoj Pazovi sakupljeno gotovo 600 hiljada dinara • U spomen kući Janka čmelika izložemna nošnja stara 700 godina • U utorak celo Podunavlje bez gasa od 10.30 do 18.00 • Blagi porast novozaraženih koronom, trenutno ih je šestoro • Favorizovana ekipa Uba savladala odbojkašice Jedinstva sa 3:1 • Druga uzastopna pobeda za KK Dunav, prazi za OK Jedinstvo i RK Mladost • Omladinac i Jedinstvo izvukli po bod, Radnički pobedio Jadran 2:0 • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, najviša dnevna temperatura 21 stepen.
Politika 17.09.2020.
Stara Pazova
EXCHANGE 5: Da lokalne samouprave znaju šta sve poseduju u javnoj svojini

Danas je u zgradi opštine Stara Pazova održana završna konferencija projekta „Integrisani pristup upravljanju javnom imovinom u opštinama Stara Pazova i Ruma“ koji su zajednički realizovale ove dve opštine.

Projekat je realizovan u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije(CFCU).S obzirom na teme i sadržinu Programa, veoma značajnu ulogu imali su i Sektor za imovinsko-pravne poslove i Sektor budžeta u Ministarstvu finansija i druge resorno nadležne nacionalne institucije, Ministarstvo za evropske integracije, kao i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Suštinski korisnici Programa jesu lokalne samouprave u Srbiji, odnosno lokalna administracija i šira lokalna zajednica, civilno društvo i privreda.
Konferenciju je otvorilaMarina Savić, zamenica predsednika opštine Stara Pazova, koja je predstavila usvojene pristupe u upravljanju opštinskom javnom koji su razvijeni u toku projekta a čiji je cilj unapređenje ekonomskog razvoja opštine. Zamenica predsednika je istakla koliko je javna imovina važan resurs za razvoj lokalne zajednice i opštinske budžete, ali i kreiranje povoljne investicione klime i stimulativnog poslovnog ambijenta za otvaranje novih radnih mestai unapređenje privrede. Projekat je u tom smislu omogućiobolju sistematizaciju podataka o imovini i unapređenje konkurentnosti opštinske imovine u odnosu na potencijalne investitore.

Na medijskoj prezentaciji govorio je i Dušan Ljubišić, načelnik opštinske uprave Opštine Ruma. Gospodin Ljubišić istakao je dasurealizacijom ovog projekta obe opštine kompletirale evidencije nepokretnosti, a podaci o imovini u vlasništvu ili korišćenju od strane opština suobrađeni. Obe opštine su uskladile rad svojih službi koje se bave javnom imovinom, korišćenjem softvera koji predstavlja i bazu podataka vezanu za javnu imovinu i na taj način stvorile održivi sistem upravljanja imovinom i unapredile svoj rad u ovoj oblasti.

Ispred Stalne konferencije gradova i opština učesnicima se obratila Milena Radomirović, menadžerka programa Exchange 5 koja je predstavila program i njegov značaj za sistem upravljanja javnom imovinom u Republici Srbiji.

Završnoj konferenciji projekta, prethodila je prezentacija Studija portfolija javne imovine koja je održana putem interneta u direktnom prenosu za privrednike iz obe opštine.

Novi pristupi integrisanog upravljanja opštinskom imovimom, doprinose stvaranju povoljnog ambijenta za dalji ekonomski razvoj opština Stara Pazova i Ruma, što i jeste bio cilj ovog projekta.

Period realizacije projekta bio je 21 mesec.